Paus Adrianus VI

Nederland heeft slechts een maal een paus mogen leveren. Dat was aan het begin van de zestiende eeuw. Paus Adrianus VI heette hij, geboren als Adriaan Floriszoon Boeyens in Utrecht, en in 1523 in Rome overleden nadat hij amper een jaar het hoogste ambt in de katholieke kerk had bekleed.

Ik vertel u dit omdat we vandaag een wandeling maakten op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Alleen al vanwege de naam wilden we daar ooit nog eens naar toe, en na jaren van talmen kwam het er nu eindelijk toch eens van.

Start- en eindpunt van die wandeling langs en over de duinen en door natuurgebied de Kwade Hoek was het slaperige stadje Goedereede. Bij Hotel de Gouden Leeuw wilde we een bakkie doen, maar dat bleek gesloten.

In een café 50 meter verderop – heerlijke koffie, 1,80 per stuk – las ik in onze reisgids dat de Gouden Leeuw een belangrijke rol gespeeld heeft in de vaderlandse bijdrage aan de internationale geschiedenis.

Voordat Adrianus paus werd, was hij jarenlang pastoor. En wel in Goedereede, van 1492 tot 1507. En zijn pastorie was – u voelt hem al aankomen – het gebouw waarin nu de Gouden Leeuw is gevestigd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s