Het Philips Museum

sized_2013-04-26 15.06.39

Het is best een aardig museum, vond ik, het Philips museum in Eindhoven. We waren gisteren toch in het centrum van Eindhoven om wat boodschappen te doen en het regende.  We liepen er rond tegelijk met heel veel ouderen en een paar verdwaalde buitenlanders.

Zoals ik al in een aantal artikelen in onze krant had gelezen, bleek het inderdaad erg leuk te zijn om al die Philipsapparaten van vroeger in het echt en in een museum terug te zien: het feest van de herkenning.

Toen we met een glimlach op het gezicht na een half uurtje weer naar buiten liepen, bekroop me echter het gevoel dat er iets ontbrak in het museum. En bij een kopje expresso kwam ik er vervolgens achter wat dat was; het is geen echt museum, maar een promotieplek van/voor het bedrijf Philips, en van het imago dat het bedrijf wil uitstralen.

Want dat Philips zo diep ingreep in het leven zijn werknemers, in positieve zin, en dat het bedrijf een enorm stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van de stad Eindhoven, wordt slechts enkele keren aangestipt, en dan nog terzijde.

De nadruk in sfeer en presentatie ligt vooral op de moderne, hoogwaardige technologische ontwikkelingen en uitvindingen van het bedrijf, met name op het gebied van de medische zorg.

Zonder daar ook maar iets op af te willen dingen, vind ik dat daarmee de rijke, sterk met Eindhoven verweven historie van Philips, de Philips-cultuur en de Philipswerknemers te kort wordt gedaan.

One thought on “Het Philips Museum

  1. Kijken of je daar iets mee kunt doen. Goede feedback, is nl gratis en vaak heel nuttig advies! Want jammer als dat stuk ontbreekt, wat volgens mij kom juist de geschiedenis is van heel veel mensen hier.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s