Dit is nog geen zilvervloot, hoor

Opmerkelijk. Als het gaat om Eindhoven Airport ijverden de PvdA en GroenLinks in de Eindhovense gemeenteraad jarenlang voor twee zaken.

Een: een einde aan de ongebreidelde groei van de luchthaven, die zorgde voor steeds meer milieuhinder en geluidsoverlast. En twee: een ruime dividenduitkering over de jaarlijkse miljoenenwinst van dit zeer lucratief vliegveld dat volledig in overheidshanden is.

Vorig jaar werd, zeer verrassend, de groei tot stilstand gebracht na de discussie in de zogenoemde Proefcasus Eindhoven Airport onder leiding van Pieter van Geel. Het vliegverkeer mag alleen nog maar groeien als daar beperking van de overlast tegenover staat.

En woensdagmiddag werd bekend dat de luchthaven met ingang van volgend jaar dividend gaat uitkeren, een trendbreuk zoals ik dat in de krant van vandaag omschrijf. Niet dat er nu meteen miljoenen overgemaakt worden naar de aandeelhouders. Want de coronacrisis gooit daarbij roet in het eten.

Maar toch, het is wel een trendbreuk. En het is goed om te zien dat volhouden in de politiek uiteindelijk wel kan lonen. Met dank aan de PvdA en GroenLinks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s