The Shaft, ook wel bekend als De Lift


Onlangs zat ik de Amerikaanse versie van de film De Lift van regisseur Dick Maas – je moet toch wat tijdens de zoveelste lockdown. De titel: The Shaft, maar ook wel Down genoemd. Geen Huub Stapel en Willeke van Ammelrooij, wel Naomi Watts, al was die toen nog relatief onbekend.

Het is een prima film, met zelfs een nog beter (en geloofwaardiger) scenario dan in de Nederlandse versie, en volop vaart en actie. En toch is de film geflopt. Tegenover een budget van 15 miljoen dollar stond een opbrengst van net iets meer dan een half miljoen dollar, lees ik op IMDB.

Ik vroeg me al een paar dagen tevergeefs af hoe dat kwam. Totdat me opviel wanneer de film uit 2001 werd uitgebracht: drie dagen voor 9-11. Uitgerekend een periode dat niemand te wachten zat op een film over op hol geslagen liften, vermoedelijk als gevolg van een actie van terroristen, in het fictieve Millennium Building op Manhattan.

Zo kan ook het toeval het succes van een goede film om zeep helpen, dus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s