Image

Walking on King’s Road

Tijdens ons recente bezoek aan London wandelden we onder meer ook weer eens over King’s Road, de lange winkelstraat aan de westkant van het centrum. Die straat speelde een belangrijke rol in het ontstaan en de opkomst van punk, halverwege de jaren zeventig.

Dat kwam omdat ergens in die straat de winkel zat van modeontwerpster Vivienne Westwood en haar toenmalige partner-in-crime Malcolm McLaren. Het was de plek waar de leden van de Sex Pistols en veel andere sleutelfiguren in de geschiedenis van punk elkaar ontmoetten.

Hoewel Westwood vrij recent is overleden, is haar winkel er nog steeds gevestigd, op nummer 430: Worlds End. En deze memorabele plek trekt ook nog steeds bezoekers, getuige het groepje zeer modieus geklede mensen dat ter plekke een fotoshoot aan het doen was toen we er langs liepen.

Image

Kunst voor Kinderen

Prachtige foto, dit. Kwam ik tegen op een van de sociale media. Dit zijn mijn gedachten erbij, al is dat natuurlijk volledig vrije interpretatie:

Mooi om te zien hoe de juf met de kinderen in haar klas op de grond voor een schilderij is neergestreken, daarbij uitleg geeft en vervolgens aan hen vraagt wat zíj zien en waarom.

Lijkt mij de ideale manier om kinderen voor kunst te interesseren.

Image

Battersea Powerstation

Wat een geweldig en indrukwekkend complex is dit geworden, het Battersea Powerstation aan de zuidoever van de Theems in London.

De voormalige elektriciteitscentrale is omgebouwd tot een winkelcentrum, maar dat is gebeurd met behoud van vele originele elementen. Aan de buitenkant is het gebouw vakkundig gerestaureerd. En rondom zijn appartementgebouwen neergezet.

Een lust voor het oog, kortom.


Image

Het parallel universum van Appie

Deze meneer leeft waarschijnlijk in een parallel universum. Zijn we minder gaan betalen voor onze boodschappen?

Twee niet geheel toevallige voorbeelden. Cola light van het huismerk van het bedrijf van deze man kostte tot medio vorig jaar 0,25 cent per flesje van een halve liter. En nu is dat 0,39 cent. En een zak ribbelchips was tot afgelopen zomer 0,89 cent maar kost nu 1,39.

Als ik alle reacties zie op de sociale media lees, ben ik niet de enige die verontwaardigd is over zoveel onzin. Het ligt aan de importheffingen, aan het CBS, aan de consument. Maar niet aan onze winstmarges. Ja ja.

Image

Dreigende, zeer verontrustende industriële beelden

Het was een vraag vorige week in onze pubquiz: wie is de regisseur van de film ‘Eraserhead’ uit 1977. Het antwoord is uiteraard David Lynch – en dat wisten de meeste deelnemers gelukkig ook.

Laatst die film nog eens herbekeken, en hij was een stuk beter dan ik me van de vorige keer (decennia geleden) kon herinneren. Met name de dreigende, zeer verontrustende industriële beelden – monotoon en in zwartwit – zijn zeer indrukwekkend.

Image

Uit de ouwe doos: De La Soul in de Effenaar

De Wall of Fame op de website van de Effenaar is verdwenen, helaas. Daarom was het even zoeken in mijn eigen archief voordat ik terugvond wanneer precies de Amerikaanse hiphop-band De La Soul optrad in Eindhoven.

Dat was dus op 1 april 1989, zag ik op het knipsel van de recensie die ik destijds schreef voor het ED. Een onverteerbaar kort programma, las ik terug.

Gisteren zag ik dat een van de drie leden, Plug Two, is overleden. Hun debuutelpee Three Feet High & Rising wordt in zijn necrologie overal de hemel in geprezen. Zelf vind ik van die elpee ‘Say No Go’ – met onder andere een heerlijke Hall & Oates-sample – nog steeds zeer de moeite waard.

Image

De andere kant van een nieuwtje

Mooi nieuws voor gedeputeerde Suzanne Otters, en voor de gemeente Son en Breugel. Maar aan goed nieuws zit vaak ook een andere kant. Zo ook in dit geval. Begin vorig jaar vertrok de toenmalige gedeputeerde Christophe van der Maat om staatssecretaris van Defensie te worden. Otters was zijn opvolger. Een jaar later vertrek ook zij nu, dus.

En dat heeft verstrekkende gevolgen voor de plannen die het provinciebestuur aan het maken is voor het verbeteren van de doorstroming op de autoweg N279 tussen Veghel, Helmond en Asten. Want nu moet voor de tweede keer in een jaar tijd een nieuwe bestuurder zich helemaal inwerken in dat vrij ingewikkelde dossier.

Al valt natuurlijk niet uit te sluiten dat VVD’er Otters na de aanstaande verkiezingen voor provinciale staten sowieso niet meer zijn teruggekeerd in het Bossche provinciehuis. Maar dan nog.

Image

#tbt

Vandaag precies tien jaar geleden, zag ik net: aan de draaitafels van Lokaal 42 in Helmond, met een flinke dosis punk, reggae, rockabilly, garagerock en rhythm ‘n’ blues. En op de achtergrond een lange slideshow met stemmige zwart/wit-foto’s uit de oude doos, afgewisseld met fragmenten uit filmklassiekers. Mooie herinnering.