Weekje vakantie

Trappenhal in het Ruhrmuseum in de Zollverein.

De meivakantie zit erop. Dochter behouden terug uit Moskou, zoon veilig terug uit Salamanca. Gelukkig maar.

Zelf een paar dagen Duitsland – het Ruhrgebied en Düsseldorf – achter de rug. Een weekje vol regen, wind en kou. Duitsers die volop in het openbaar drinken, dronken worden en ladderzat over straat waggelen.

Maar ook een paar dagen met indrukwekkende industriële monumenten. Mooi om te zien dat fabrieken die hun oorspronkelijke functie hebben verloren een zinvolle andere bestemming kunnen krijgen: een museum, zoals de voormalige mijn van de Zollverein in Essen, en de Gasometer in Overbausen. Da’s óók een manier van omgaan met industrieel erfgoed: slopen is immers vaak de makkelijkste optie.

Op mijn Flickr-pagina heb ik een serie foto’s gezet van wat hoogtepunten tijdens onze tocht door het Ruhrgebied: de Zollverein in Essen, een oud mijncomplex, de Tetraeder; een stalen kunstwerk in de vorm van een piramide in Bottrup; de Gasometer, een voormalige gasopslag in Oberhausen; de Heinrichshütte in Hattingen, een hoogoven die buiten gebruik is, en tenslotte het Bergbaumuseum in Bochum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s