Dirk Bouts in Leuven

Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts.

Het is een mooi stadje, Leuven. We waren daar dit weekend, omdat we wel eens wilden zien of deze Vlaamse provinciestad echt zo gezellig is als de verhalen ons doen geloven.

En die verhalen kloppen. Leuven heeft een aangename sfeer. Enerzijds omdat het een universiteitsstad is, waardoor er veel studenten in het centrum rondlopen. Anderzijds omdat het een stad is met een centrum dat grotendeels uit de veertiende en de vijftiende eeuw dateert. En dat geeft het stadje een heel typisch karakter.

Een van de pronkstukken van de stad is de St.-Pieter, een kerk die enkele laat-middeleeuwse schilderijen herbergt. Waarvan twee van de hand van Dirk Bouts. De ene, de meest indrukwekkende, heb ik snel even op de foto gezet – ondanks dat dat niet mocht. Het gaat om het Laatste Avondmaal, een zeer indrukwekkend schilderij, ook al is dat op deze snapshot niet zo goed te zien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s