Zuurpruim

Op het gevaar af om voor azijnpisser of zuurpruim te worden versleten: ik snap al die drukte vandaag over #Eindhoven2018 als Culturele Hoofstad van Europa niet zo goed.

Ik heb ook de verhalen vandaag in de krant over dat onderwerp gelezen. En ik heb voor mezelf opnieuw proberen te formuleren of ik voor of tegen ben – er hangt immers een prijskaartje van 135 miljoen euro aan. Maar ik kom er niet uit.

Natuurlijk zorgt zo’n titel voor een stroom toeristen richting Eindhoven (en Helmond), en voor een impuls van het culturele leven in deze regio. Maar daar staat de ondoorgrondelijke woordenbrij tegenover – over verbindingen leggen in een netwerkmaatschappij, over multidisciplinaire en innovatieve projecten en al wat dies meer zij – waarmee de organisatie de jury en ons, Brabanders, er van probeert te overtuigen dat #Eindhoven2018 meer recht heeft op de titel dan Maastricht en Leeuwarden.

Natuurlijk onderschrijf ook ik, cultuurliefhebber in hart en ziel, van harte het grote belang dat aan cultuur – in al zijn vormen en verschijningen – wordt gehecht. Maar die woordenbrij werkt bij mij eerlijk gezegd vooral averechts.

2013-09-03 10.43.16

Advertisements

5 thoughts on “Zuurpruim

 1. Maar ja, dan kun je ook niet meer van de sport genieten, Hans, met al dat ellenlange – en echt inhoudsloze – geleuter eromheen. En ik ben vanouds geïnteresseerd in politiek en economie, maar ook daar is de hoeveelheid woorden schrikbarend toegenomen. Alles wordt 85 keer uitvergroot. Ik heb BNR Nieuwsradio inmiddels ingeruild voor Radio 4 in de auto. Dus: geef die Culturele Hoofdstad toch maar eens kans in Eindhoven|Brabant.

  Like

 2. Ik vind ‘t nog wel meevallen met die woordenbrij gezien het atypische organogram dat vanuit een procyclische progressief dalende stimulans een defacto paradigmashift moet bewerkstelligen om zodoende een moderate degeneratieve kwaliteit te waarborgen. Ik bedoel, kom op Hans!

  Like

 3. Ik vind mezelf geen zuurpruim – al zijn de meningen daarover kennelijk verdeeld – maar ik heb toch een mening over Eindhoven als het daar om gaat. Aldus geventileerd in mijn zaterdagse column in BN De Stem d.d. 27-10-2012: Houdoe! Ben nog gebeld de maandag na publicatie – door een of andere zuurpuim van de organisatie. We werden het niet eens – behalve dan dat we elkaar zuurpruim vonden 🙂

  http://krijnen.com/archives/001211.shtml

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s