Day In Day Out

Gewoon op YouTube, schitterende beelden van een band die aanstaande zaterdag veertig jaar geleden in de Effenaar in Eindhoven optrad. Beelden die een week of wat na het concert bij de VPRO werden uitgezonden. Toevalligerwijze stonden we op die achttiende januari 1980 naast de cameraman – Dick Verdult, maar dat wisten we toen nog niet. Zijn analoge opnames zijn onlangs door een enthousiaste liefhebber door de digitale molen gehaald, en het resultaat is indrukwekkend.

One thought on “Day In Day Out

 1. 18 mei 2020 is het precies veertig jaar geleden dat er met de dood van Ian Curtis een eind kwam aan de legendarische Britse popband Joy Division.

  In het zo korte maar explosieve bestaan trad Joy Division buiten Groot-Brittannië nog het vaakst op in Nederland. Landgenoot en fotograaf Anton Corbijn maakte Control, een veelgeprezen biografische film over de zanger. Zoals er in tal van landen, tot in Azië en Zuid-Amerika aan toe, ook boeken verschenen over Joy Division.

  Hoe verbazingwekkend is het dan dat er in het Nederlands niet één zelfstandige publicatie over Joy Division te vinden is?!

  Daarom schreef bewonderaar Marc Schoorl (ex-medewerker van o.a. De Groene en Vrij Nederland) de monografie Ode aan Joy Division. Humorvol als dat kan en met diepgang als dat nodig is. Gebruik makend van rijk bronnenmateriaal en eigen bevindingen schetst hij in kort bestek een tijdsbeeld en betrekt daarbij de hele merkwaardige entourage rondom frontman Ian Curtis. Want zonder zulke uitzonderlijke figuren als manager Rob Gretton, platenbaas Tony Wilson en producer Martin Hannett was het nooit zo ver gekomen. Het toeval speelde ook een grote rol. Afgezien natuurlijk nog van de drie andere, eigenzinnige bandleden: Peter Hook, Stephen Morris en Bernard Sumner. Zij maakten na het overlijden van hun betreurde zanger het album Movement, het enige echte requiem van de hele popmuziek. En ze legden als New Order de basis voor de dance-, trance- en techno-muziekcultuur.

  Prijs: € 23,95. Mooi verzorgde & gebonden uitgave, 107 pagina’s
  Liefdewerk op prachtpapier. ISBN 978-94-93191-10-5 Paris Books

  zie ook: http://www.marcschoorl.nl

  Marc Schoorl – Ode aan Joy Division
  Verschijnt: 20 april 2020
  Gebonden | Prijs: € 23,95 |
  Aantal pagina’s: 107 | ISBN: 978-94-93191-10-5

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s