Sleutelmomenten in de geschiedenis

Je moet wat, als je door griep aan huis gekluisterd bent. En dus keek ik de afgelopen tien dagen voor de verandering nogal wat tv. Onder meer een flink deel van de nieuwe serie van Geert Mak, In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt – een waardig vervolg op In Europa van 2007 tot 2009.

In die serie heeft Mak het over sleutelmomenten in de geschiedenis, momenten waarvan je achteraf zegt: dat waren betekenisvolle keerpunten in de maatschappelijke ontwikkelingen. De stelling van Mak is dat je dat soort moment zelden of nooit op het moment zelf herkent, maar meestal pas achteraf.

Daar heeft hij ongetwijfeld gelijk in, al denk ik dat op dit moment en in de huidige omstandigheden de meeste mensen wel in de gaten hebben dat er iets bijzonders aan de hand is. Maar dat onverlet dat het een boeiende serie is, met intrigerende afleveringen. Zoals deze, over de bankencrisis in IJsland.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s