Het Windrush-schandaal

In de hectiek van al het Corona-nieuws dreigen andere zaken onderbelicht te blijven. Zoals de uitkomst van dit onderzoek in Engeland, naar de manier waarop toenmalig minister Theresa May Engelse burgers van Jamaicaanse afkomst jarenlang ten onrechte als illegalen in hun eigen land heeft behandeld.

In de Londonse wijk Brixton is een plein vernoemd naar de boot waarmee in 1947 de eerste mensen uit Jamaica naar Engeland gehaald werden, de Windrush, met de belofte van werk en onderdak om te helpen het land weer op te bouwen.

Dat viel tegen: ‘No dogs, no blacks, no Irish’, kregen ze te horen. Specials-zanger Lynval Golding schreef daar een indrukwekkende song over, over de belevenissen van zijn vader die met die boot naar Engeland kwam. Luister en huiver.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s