Een valse start in het Provinciehuis

Eigenlijk zou dat wel een heel mooi geluk bij een ongeluk zijn, dat de nieuwe Brabantse coalitie al stuk loopt voordat-ie goed wel is begonnen. Want niet alleen zou die samenwerking tussen VVD, CDA en FvD onder een wel een slecht gesternte van start gaan. Nee, eigenlijk is hier toch wel sprake van een hele rare, bijna onnavolgbare manier van politiek bedrijven.

Ga maar na.

Eerst maak je met vijf partijen afspraken over welk beleid je vier jaar lang gaat voeren. Alle partijen, VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks, zetten daar hun handtekening onder. Vervolgens doemt er een lastig probleem op.

Een van de partijen, het CDA – althans een deel daarvan, krijgt spijt van een van de afspraken in dat akkoord en besluit een paar maanden later plots de stekker uit de coalitie te trekken.

Vervolgens kiest de VVD er voor de samenwerking met het CDA voort te zetten, de overgebleven partijen er uit te knikkeren en het Forum voor Democratie binnen te halen. Een partij zonder enkele bestuurlijke ervaring en met landelijk gezien hoogst opmerkelijke, vaak dubieuze standpunten.

Vanwege de coronacrisis kan de nieuwe coalitie echter vooralsnog niet van start gaan. En moeten de in feite door de VVD op een zijspoor gezette gedeputeerden van PvdA, GroenLinks en D66 voorlopig wel gewoon hun werk blijven doen. Werk in wel heel lastige tijden bovendien.

Snapt u het nog? Ik niet, hoor. Wat mij betreft wordt die nieuwe coalitie bij voorbaat al weer afgedankt en gaat de huidige door. Wel zo verstandig, wel zo overzichtelijk en goed voor de continuïteit in Brabant. Die kunnen we straks, na de crisis, goed gebruiken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s