Echo & Bunnymen volgens Anton Corbijn

Echo & Bunnymen door de ogen van Anton Corbijn.

Bij het opruimen van een paar flinke stapels oude krantenknipsels stuitte ik de afgelopen dagen regelmatig op foto’s van de hand van Anton Corbijn.

Zonder uitzondering gaat het om foto’s die gemaakt zijn in de loop van de jaren tachtig, sommige zijn van eind jaren zeventig. Het zijn allemaal foto’s van bands die destijds de toon zetten in de punk-, postpunk- en new wave-hoek. En zijn zijn allemaal in korrelig zwart-wit geschoten.

Terugblikkend realiseer ik me pas echt goed dat Corbijn met zijn foto’s de tijdgeest zo treffend heeft weten te vatten: somber, donker, triest en desolaat zijn de eerste woorden die bij me opkomen als ik ze nog eens bekijk.

Of is mijn blik op die tijd juist voor een groot deel bepaald door de manier waarop Corbijn deze periode in beeld heeft gebracht? Dat kan natuurlijk ook.

Maar eerlijk gezegd vind ik dat niet zo belangrijk. Zijn foto’s, zoals deze van Echo & Bunnymen, blijven prachtig. En daar gaat het om.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s