Weblog

HANS VERMEEREN

C360_2015-05-07-11-32-05-840

Al op de basisschool – toen nog lagere school geheten trouwens – las ik over het Escorial, het paleis bij Madrid dat eind zestiende eeuw door de Spaanse koning Filips II gebouwd werd. Om een of andere reden is dat gebouw me blijven fascineren, waarschijnlijk omdat ik het steeds tegen bleef komen, in de literatuur, in geschiedenisboeken en – uiteraard – in reisgidsen.

Het deed me dan ook enorm veel deugd dat we onlangs, op een zonnige Spaanse ochtend, aan de voet van dit enorme gebouw in de heuvels ten westen van Madrid stonden, en er uitgebreid doorheen zijn gewandeld.

Ik wist dat het een enorm gebouw was, een klooster-achtig paleis en verkeerde in de veronderstelling dat het derhalve ook vrij sober zou zijn. Nou, mooi niet: het is voorzien van alle gebruikelijke opsmuk. Inclusief een enorme collectie religieuze schilderijen en een zeer bombastische, marmeren graftombe met vele tientallen graven. Zeer indrukwekkend.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: