Weblog

HANS VERMEEREN

image

Op 1 december 2010 belegde het Helmondse gemeentebestuur in aller ijl een persconferentie. Tijdens die bijeenkomst werd bekend gemaakt dat de toenmalige burgemeester van Helmond Fons Jacobs was ondergedoken vanwege ernstige bedreigingen uit de criminele wereld.

Die bedreigingen hadden zeer vermoedelijk te maken met de tweede coffeeshop die in Helmond net was opengegaan, zei de toenmalige locoburgemeester, Frans Stienen. Die stelling legde ik later die dag – als stadsverslaggever van het Eindhovens Dagblad – voor aan de persofficier van justitie in Den Bosch, Juliette Nederlof. Zij bevestigde die verdenking.

Afgelopen zaterdag las ik in het ED in een interview dat die bedreigingen volgens Jacobs nooit of te nimmer met die coffeeshop te maken hebben gehad. Dat was er in de media maar van gemaakt.

Ik heb het bewuste verhaal er eens even bijgezocht. En het is toch echt precies gegaan zoals ik hierboven beschrijf. De constatering dat er een link is tussen de bedreigingen en de coffeeshop komt voor rekening van gemeente en justitie.

Om mijn eigen versie van dit verhaal te checken heb ik ook het Volkskrant-verhaal van diezelfde dag er bijgezocht.  En VK-verslaggever Peter de Graaf schreef destijds hetzelfde als ik.

Dat betekent het volgende. Tijdens die persconferentie is de aanwezige journalisten om een of andere reden zand in de ogen gestrooid. Of de lezing van de feiten achter door Jacobs klopt niet.

Uiteraard ben ik erg benieuwd hoe de zaken nu precies liggen. Maar van mijn collega-rechtbankverslaggever begrijp ik dat justitie er op dit punt het zwijgen toedoet. 

Helaas. Want daardoor blijven we toch met een paar essentiële vragen zitten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: