Stoffig?

Het Guggenheimmusuem in Bilbao.
Het Guggenheimmusuem in Bilbao.

Voor oud-collega en Stedenman Fred van Gansewinkel vandaag foto’s gezocht voor zijn zeer overzichtelijke en informatieve pagina’s. Bij het doorbladeren van al die mappen met foto’s regelmatig even blijven hangen bij fraaie Spaanse steden als Madrid, Valencia, Barcelona, Burgos en Bilbao.

Het viel me daarbij op dat het beeld dat ik van Spanje heb uit mijn jeugd – bloedheet, droog en stoffig, onverzorgd en rommelig, arm en veel oude, in het zwarte geklede mensen – niet meer klopt met de praktijk van vandaag.

Het Spanje van nu oogt modern, welvarend, verzorgd en goed onderhouden. En dat geldt ook voor de Spanjaarden. Uitzonderingen daargelaten, zoals de vele bedelaars die we in Madrid tegenkwamen en de stoffige woestijn rond Tabernas in het zuiden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s