Checkpoint Charlie

Vanochtend las ik ergens dat de re-enactors bij Checkpoint Charlie in Berlijn – de voormalige grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn – hun vergunningen zijn kwijt geraakt omdat toeristen soms wel vier euro moesten betalen als ze daar met hen op de foto wilden.

Wat mij vooral bijgebleven is van een bezoek aan die plek, een aantal jaren geleden alweer, is Café Adler, rechts op de foto. We dronken daar toen een kop koffie, en hadden de indruk dat het café er nog steeds zo uitzag als in de jaren van de Koude Oorlog: met formica tafels en stoeltjes, en dood- en doodsaai. En dat we toen gratis en voor niks foto’s konden maken, zoveel als we wilden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: