Vertrekt burgemeester Jorritsma?

Natuurlijk, het blijft speculeren en in de politiek is alles mogelijk, hoe gek je het ook bedenkt. Maar naar mijn inschatting is de kans klein dat de Eindhovense burgemeester John Jorritsma in de loop van dit jaar naar Den Haag vertrekt.

Dat heeft in de eerste plaats te maken met Jorritsma zelf: hij heeft het goed naar zijn zin in Eindhoven, zei hij in een uitgebreid en persoonlijk getint interview dat ik met hem had in september, exact halverwege zijn huidige Eindhovense ambtstermijn. En hij is vooral ook naar Eindhoven gekomen vanwege zijn kinderen en kleinkinderen die verspreid over Brabant wonen.

Daarnaast spreekt de formulering die de Telegraaf kiest om te melden dat Jorritsma in de race zou zijn boekdelen: de (anonieme) bron van deze krant zegt dat de Eindhovense burgemeester de Haagse klus wel aan kan omdat hij in Eindhoven al de nodige ervaring heeft opgedaan met problemen op het gebied van openbare orde.

Dat is nog iets anders dan dat Jorritsma in de race is of door zijn partij als kandidaat wordt voorgesorteerd. Maar dat wil natuurlijk ook weer niet zeggen dat dit níet het geval is. Nogmaals: het blijft politiek.

Dat Jorritsma nu genoemd wordt, is overigens iets dat wel wat zegt: het geeft aan dat hij in Haagse een goede naam heeft opgebouwd, de afgelopen jaren. Eerst als commissaris van de koning in Friesland, en sinds september 2016 als burgemeester in Brainport.

Behalve dat het ongetwijfeld zijn ijdelheid streelt – niets menselijks is ook een burgemeester vreemd – is dat voor de stad Eindhoven en de regio Zuidoost-Brabant zonder meer een goed teken. Dat betekent dat we de daar vaste voet aan de grond hebben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s