Image

De teloorgang van de PvdA

Johan Fretz


Te veel overheid, te weinig vrije markt. Of te veel vrije markt en te weinig overheid. Het is oud-burgemeester Job Cohen die de vinger op deze plek legt in de documentaire What’s left van Johan Fretz over de teloorgang van de PvdA.

In de jaren negentig was er te veel overheid, volgens Cohen, en was het goed dat die rol wat ingeperkt werd. Maar we zijn met z’n allen doorgeschoten in de marktwerking en nu is er weer veel te weinig overheid.

Dat is volgens de PvdA’er – als ik hem goed begrepen heb – de belangrijkste reden dat de huidige problemen in ons land zo uit de klauwen zij gelopen. Het is ook de belangrijkste reden voor de teloorgang van de PvdA, stelt Fretz: de partij is de afgelopen decennia uit het oog verloren welke achterban ze vertegenwoordigde, waardoor de meeste kiezers (gillend) zijn weggelopen.

Interessante, zeer interessante documentaire zelfs, voor liefhebbers van de Nederlandse politiek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s